Bułki domowe

bułki domowe

Jeśli chodzi o domowe pieczywo, to jest to mój absolutny debiut. Nigdy nie czułam jakiejś specjalnej potrzeby brania się za domowe wypieki (szczerze za tym nie przepadam), ale sytuacja jaka panuje aktualnie na Świecie, skutecznie zmotywowała mnie do działania i… Powiem Wam, że jak na pierwsze w życiu bułki, to wyszły mi całkiem spoko… Odważnych zapraszam do wypróbowania przepisu 😉

bułki domowe

Składniki na 12 bułek

  • 0.5 kg mąki tortowej
  • 125 g masła (tj. pół kostki)
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • łyżeczka cukru
  • solidna szczypta soli
  • słonecznik, sezam lub inne ziarna do posypania ( można pominąć)

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 40° i rozpuszczenia masła w małym rondelku. Następnie przygotowujemy rozczyn. Do miski wrzucamy drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mleka i łyżkę mąki. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy do niego mąkę, jajko, mleko, solidną szczyptę soli i wyrabiamy na jednolitą masę… Pod koniec wyrabiania dodajemy do ciasta rozpuszczone wcześniej masło i wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączoną. Tak wyrobione ciasto wstawiamy do nagrzanego do 40° piekarnika do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. (piekarnik w tym czasie zostawiamy uchylony).

bułki domowe
bułki domowe

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy i dzielimy na równe porcje (około 12) i formujemy z nich bułki, które posypujemy ulubionymi pestkami lub ziarnami np. dyni, sezamu czy słonecznika.

bułki domowe
bułki domowe

Następnie układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy jeszcze na 15 min do nagrzanego do 40° piekarnika, aż wyrosną. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180° i pieczemy bułki jeszcze przez około 25 min. Gotowe, życzę smacznego! 😁

bułki domowe


P.S. Dajcie znać jak wypróbujecie przepis  😊

Spaghetti a la Carbonara ze szparagami

Spaghetti A La Carbonara ze szparagami

Popularne włoskie Spaghetti Carbonara, już od wielu lat stanowi u mnie bazę do rozmaitych dań. To bardzo prosta, smaczna i łatwa w przygotowaniu potrawa. Urozmaicona o ulubione dodatki, takie jak warzywa, pierś z kurczaka, łosoś czy krewetki, wielokrotnie ratowała sytuację, zaspakajając kulinarne zachcianki mojej rodziny i moje… A uwierzcie, my lubimy dobrze zjeść 😉

Spaghetti A La Carbonara ze szparagami

Jeśli macie ochotę zrobić to danie, przygotujcie sobie…

Składniki na 4 do 6 porcji:

  • 1 opakowanie 400g makaronu spaghetti
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 200g śmietany 12%
  • 2 jajka
  • 1 szklanka tartego żółtego sera lub 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Spaghetti A La Carbonara ze szparagami

Zaczynamy od wstawienia wody na makaron. W międzyczasie czyścimy szparagi, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy w kawałki około 2 cm, a obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki. Tak przygotowane szparagi i czosnek wrzucamy na patelnię z oliwą i przez chwilę podsmażamy, pilnując żeby czosnek nie zbrązowiał. Następnie zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy szparagi jeszcze około 2 min ( powinny być al dente).

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie sosu. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka, dodajemy ser, sól, świeżo mielony pieprz i całość mieszamy. W tym czasie powinien nam się już ugotować makaron. Zanim jednak go odlejemy, nabieramy kilka dużych łyżek wody z makaronu i dodajemy do miski z przygotowanym sosem. Tym sposobem zapobiegniemy ścięciu się jaj.

Spaghetti A La Carbonara ze szparagami

Makaron po ugotowaniu wrzucamy na patelnię ze szparagami, całość zalewamy sosem i mieszamy przez minutę na bardzo małym ogniu, aż wszystkie składniki zostaną połączone. Gotowe! Życzę smacznego i czekam na Wasze opinie 😁

Spaghetti A La Carbonara ze szparagami
Spaghetti A La Carbonara ze szparagami

Zapiekanka ziemniaczana z balsamicznymi pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana i balsamiczne pieczarki

Uwielbiam zapiekanki z kilku powodów. Po pierwsze prawie każdemu smakują, szczególnie dzieciom. Po drugie można je zrobić dosłownie z wszystkiego, przy okazji tzw czyszczenia lodówki. I po trzecie bardzo dobrze się prezentują, a przecież lubimy jak potrawa ładnie wygląda. Tym razem zrobiłam zapiekankę ziemniaczaną, ale żeby ją jeszcze uatrakcyjnić, przygotowałam do niej balsamiczne pieczarki… i powiem Wam, to jest to! 👌😁

Zapiekanka ziemniaczana i balsamiczne pieczarki

Jeśli macie ochotę odtworzyć to danie, przygotujcie sobie naczynie żaroodporne, patelnię, miskę i następujące produkty:

Składniki na zapiekankę dla 4 osób:

  • 6 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 120 g wędzonego boczku ( można pominąć)
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy (ja używam mieszanki naturalnych przypraw do ziemniaków, jest w niej rozmaryn, tymianek, mięta, czosnek )
  • 200 ml śmietany 12%
  • 1 jajko
  • szklanka startego żółtego sera
  • szczypiorek do posypania zapiekanki po upieczeniu

Składniki na balsamiczne pieczarki:

  • 500 g drobnych pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku lub suszonego
  • łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Zaczynamy od umycia ziemniaków i pieczarek. Umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach około 20 min, pilnujemy żeby się nie rozpadły. W czasie, w którym będziemy gotować ziemniaki przygotowujemy marynatę do pieczarek. Do miski wlewamy olej, ocet balsamiczny, sos sojowy, miód, dodajemy wyciśnięty czosnek, tymianek sól i pieprz. Całość mieszamy, następnie do przygotowanej marynaty wrzucamy pieczarki. Tak przygotowane pieczarki wraz z marynatą umieszczamy na patelni i smażymy do czasu, aż pieczarki będą miękkie i delikatnie karmelizowane.

Zapiekanka ziemniaczana i balsamiczne pieczarki
Zapiekanka ziemniaczana i balsamiczne pieczarki
Zapiekanka ziemniaczana i balsamiczne pieczarki
Zapiekanka ziemniaczana i balsamiczne pieczarki
Zapiekanka ziemniaczana i balsamiczne pieczarki

Teraz możemy zabrać się za przygotowanie zapiekanki. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180°. Następnie ugotowane ziemniaki wyjmujemy z wody i zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojony w drobne paski boczek i posiekaną cebulę. Ugotowane i ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, doprawiamy solą, pieprzem i mieszankę ziół. Następnie smarujemy oliwą naczynie żaroodporne, układamy w nim pokrojone ziemniaki i posypujemy je podsmażonym boczkiem z cebulą.

Zapiekanka ziemniaczana i balsamiczne pieczarki
Zapiekanka ziemniaczana i balsamiczne pieczarki

Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy jajko i starty ser, przyprawiamy gałką muszkatołową, całość mieszamy i tak przygotowanym sosem zalewamy ziemniaki.

Zapiekanka ziemniaczana i balsamiczne pieczarki

Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 min. Po upieczeniu zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z przygotowanymi wcześniej pieczarkami 👌😁

Zapiekanka ziemniaczana i balsamiczne pieczarki
Zapiekanka ziemniaczana i balsamiczne pieczarki
Zapiekanka ziemniaczana i balsamiczne pieczarki

Życzę smacznego i czekam na Wasze relacje 😉

Calzone

calzone

Tym razem przygotowałam przepis na calzone. Czyli włoską potrawę przypominającą kształtem pieroga, przygotowaną na bazie ciasta do pizzy, wypełnioną dowolnym farszem. W przygotowanym przeze mnie daniu wykorzystałam sprawdzony przepis na ciasto od mojej przyjaciółki i zrobiłam do tego farsz inspirowany kuchnią meksykańską i powiem Wam, że bardzo mi odpowiada to połączenie… A jeśli zaufać moim dzieciom to, to zestawienie jest wręcz mistrzowskie 😉

calzone

Mam nadzieję, że Was zachęciłam? Jeśli tak, to przygotujcie sobie blaszkę do pieczenia ( ja używam takiej do pizzy) i następujące produkty:

Składniki na ciasto ( na 4 do 6 porcji)

  • 0,5 kg mąki do pizzy typu 00
  • 50g drożdży
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 szklanki dobrej oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • 0,5 cukini
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 świeże papryki
  • 8 dużych pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka
  • puszka kukurydzy (mi jej zabrakło, ale polecam dodać)
  • 1,5 szklanki startego sera Gouda
  • 0,5 puszki sosu do pizzy Dawtona
  • sól, świeżo mielony pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka, chili

Składniki na sos czosnkowy

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 190° i przygotowania rozczynu na ciasto. Do małej miseczki wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, cukier i sól. Wszystkie składniki mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą, następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

W czasie gdy rozczyn będzie wyrastał, przygotowujemy farsz. Wszystkie składniki na farsz kroimy w kostkę i zaczynamy od smażenia na oliwie, piersi z kurczaka z cebulą i czosnkiem, po kolei dorzucając pozostałe składniki. Do podsmażonych warzyw wlewamy sos do pizzy. Całość przyprawiamy według uznania solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i chili. Smażymy do czasu, aż z farszu odparuje woda. Przesmażony farsz odstawiamy do wystygnięcia, po wystygnięciu dodajemy do niego starty ser.

calzone
calzone

Teraz zabieramy się za wyrabianie ciasta. Do większej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto razem z rozczynem, całość wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Ciasto po wyrobieniu powinno być bardzo plastyczne, ale nie powinno przyklejać się do rąk. Przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na cztery duże porcje lub sześć mniejszych. Każdą porcję rozwałkowujemy na okrągłe placki o grubości około 0,5 cm. Przygotowane placki wypełniamy farszem i lepimy coś na kształt pierogów. Calzone pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 20 min.

calzone
calzone
calzone
calzone

calzone

W tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie sosu czosnkowego. Jogurt majonez i ketchup wlewamy do niewielkiej miseczki, dodajemy posiekaną bazylią, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku.

Calzone

Po upieczeniu calzone podajemy na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego, lub każdego innego według upodobań.

calzone

Smacznego!

P.s. Oczywiście nie zapomnijcie dać znać, jeśli wypróbujecie ten przepis 😉

Tagliatelle z domowym pesto z rukoli

pesto z rukoli

To kolejne danie z serii tych banalnie prostych i smacznych. Idealnie nadające się na szybki obiad bądź kolację. Przygotowanie go zajmie Wam tyle czasu, co ugotowanie makaronu. Samo pesto z charakterystyczną orzechową nutą, możecie także wykorzystać do innych dań, np jako nadzienie do mięsnej rolady, dodatek do sosów, a w połączeniu z białym serem typu włoskiego otrzymacie przepyszną pastę na kanapki.

pesto z rukoli

Przygotujcie makaron i następujące składniki do pesto:

  • 1 opakowanie rukoli
  • 0,5 szklanki dobrej oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka obranych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki startego parmezanu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Zaczynamy od wstawienia wody na makaron, wszystko jedno jakiego użyjecie. Ja do pesto najbardziej lubię tagliatelle szpinakową, która dodatkowo podkreśla zielony kolor całego dania. Makaron gotujemy al dente, według wskazówek na opakowaniu. Pamiętajcie, że nie ma nic gorszego od rozgotowanego makaronu 😉

Następnie wszystkie przygotowane składniki do pesto, umieszczamy w blenderze kielichowym lub w szklanym dzbanku, jeśli używacie blendera ręcznego. Całość miksujemy do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę. Gdyby w trakcie miksowania masa okazała się zbyt gęsta, można jeszcze dolać oliwy.

pesto z rukoli
pesto z rukoli

Tak przygotowane pesto łączymy ze świeżo ugotowany makaronem i w zasadzie danie mamy już gotowe. Możemy jednak urozmaicić je o dodatki takie jak chipsy z boczku, smażone krewetki lub pierś z kurczaka…

pesto z rukoli

Smacznego!

P.s. Nie zapomnijcie podzielić się opinią na temat tego dania 😁

Muffiny czekoladowe z malinami polane sosem waniliowym

mufinki, maliny, food, delicious

Pieczenie chyba jest moją najsłabszą stroną, więc jak pojawia się tu przepis na wypieki, to musi być z serii tych najprostszych… Najprostszych wcale nie oznacza nudnych, bo nudy w kuchni bym nie zniosła. Tak metodą prób i błędów, eksperymentując z łączeniem smaków, faktur i konsystencji. Udało mi nie stworzyć szybki i łatwy przepis na muffiny z malinami. A podanie ich z niebiańskim sosem waniliowym, przenosi je w zupełnie inny wymiar 👌😁

mufinki, maliny, food, delicious

Czas przygotowania deseru nie zajmie więcej niż 25 min za co pokochałam go najbardziej 😁

Składniki na ciasto :

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 solidne łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • szklanka mrożonych malin

Składniki na sos :

  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • laska wanilii
mufinki, maliny, food, delicious

Przygotuj foremki do muffin i nagrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 190 stopni

Zaczynamy od umieszczenia wszystkich składników ( poza malinami) w misce i miksujemy do ich połączenia, następnie wsypujemy do masy mrożone maliny i delikatnie mieszamy łyżką. Uzyskaną masę z owocami przekładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min (polecam obserwować, mniejsze porcje wypiekają się szybciej).

mufinki, maliny, food, delicious
mufinki, maliny, food, delicious
mufinki, maliny, food, delicious

Teraz zabieramy się za sos. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i nożem wyciągamy ziarenka. Do garnka wlewamy mleko ze śmietanką i wanilią ( można użyć ekstraktu waniliowego) i na wolnym ogniu podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. W niewielkiej miseczce ucieramy żółtka z cukrem. Do utartych żółtek delikatnym strumieniem wlewamy gorące mleko ze śmietanką, ciągle przy tym miksując. następnie całość przelewamy znowu do garnka i na wolnym ogniu podgrzewamy energicznie mieszając do czasu, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Sos możemy podawać na ciepło lup po wystudzeniu. Możemy też przechowywać go w słoiku do 4 dni w lodówce.

Mffiny po upieczeniu i wystudzeniu podajemy ze świeżymi owocami (można pominąć) i sosem waniliowym 👌😁 Smacznego!

mufinki, maliny, food, delicious
mufinki, maliny, food, delicious

Koniecznie dajcie znać co sądzicie o tym deserze? 😉

Leniwe czy pierogi z malinami?

kluski, leniwe, food, delicious

Leniwe trochę nudne. A na pierogi, nie to że jesteśmy leniwi, ale zwyczajnie na co dzień czasu nam brak… A że potrzeba matką wynalazku, z tym hasłem idę przez życie. Ogarnęłam leniwe z takim sosem, że pierogi przy tym wysiadają.

Składniki na cztery porcje :

  • dwie kostki twarogu półtłustego
  • jedno jajko
  • pół szklanki mąki
  • łyżka miodu (można pominąć)
  • szczypta soli
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • masło i bułka tarta do polania

Składniki na sos :

  • szklanka mrożonych malin
  • trzy łyżki miodu
  • kilka kropli olejku waniliowego

Zaczynam od wstawienia wody, można ją delikatnie osolić. Do miski wrzucam twaróg, jajko, mąkę, miód i szczyptę soli. Całość wyrabiam, do czasu połączenia wszystkich składników. Z masy formuję wałek grubości około 3 cm i odcinam z niego kluseczki.

kluski, leniwe, food, delicious

I tak przygotowane kluski wrzucam do wrzątku porcjami i gotuję od dwóch do 3 min, aż wypłyną na powierzchnię. Na patelni podsmażamy bułkę na maśle, aż bułka się zarumieni. Do rondelka lub na małą patelnię wrzucam mrożone maliny, miód i kilka kropli olejku waniliowego.

kluski, leniwe, food, delicious

Smażymy całość, aż maliny się rozpadną, wypuszczą sok, sos się zredukuje, a miód skarmelizuje. Trwa to dosłownie parę minut. A ugotowane kluski wykładamy na talerz, polewamy masłem z bułką tartą i gorącym sosem z malin. Smacznego!

kluski, leniwe, food, delicious
kluski, leniwe, food, delicious
kluski, leniwe, food, delicious
kluski, leniwe, food, delicious

P.s. Dajcie znać jak wypróbujecie 😁

Witam na nowej stronie Tatiana Home Decor!

Na blogu Tatiana Home Decor dzielę się z Wami moją codziennością i pasjami. Znajdziecie tu porady designerskie, przepisy kulinarne, relacje z podróży, fragmenty z życia żony i mamy trójki dzieci.
Równocześnie zapraszam Was do śledzenia mojego profilu na Instagramie, link przekierowujący znajdziecie tutaj.

Tatiana Home Decor- stolik kawowy z palet.