
Jeśli masz w domu przejrzałe banany i nie wiesz co z nimi zrobić, bo placuszki bananowe i inne chlebki wychodzą Ci już bokiem, to jam mam dla Ciebie propozycję na bardzo szybkie i smaczne muffiny. Celowo podałam ilość składników na 20 ciastek, bo znikają w mig!
Składniki na 20 muffinek
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy Słodki Kubek Gellwe
- 4 łyżki cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 0,5 szklanki solonych prażonych orzechów nerkowca
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. W jednej misce ubijamy białka jajek ze szczyptą soli, a w drugiej misce rozgniatamy widelcem banany i miksujemy dodając kolejno żółtka, cukier, olej, mleko, mąkę, masło orzechowe, proszek do pieczenia i sodę. Pod koniec mieszania składników dodajemy orzechy i pianę z białek. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30 min.

Po ostygnięciu podajemy z cukrem pudrem lub sosem waniliowym (przepis na sos znajdziecie tu )
P.s. Jeśli wyprobujecie ten przepis, dajcie mi koniecznie o tym znać 😉