Muffiny bananowe z masłem orzechowym

Muffiny bananowe z masłem orzechowym

Jeśli masz w domu przejrzałe banany i nie wiesz co z nimi zrobić, bo placuszki bananowe i inne chlebki wychodzą Ci już bokiem, to jam mam dla Ciebie propozycję na bardzo szybkie i smaczne muffiny. Celowo podałam ilość składników na 20 ciastek, bo znikają w mig!

Składniki na 20 muffinek

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy Słodki Kubek Gellwe
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki solonych prażonych orzechów nerkowca
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. W jednej misce ubijamy białka jajek ze szczyptą soli, a w drugiej misce rozgniatamy widelcem banany i miksujemy dodając kolejno żółtka, cukier, olej, mleko, mąkę, masło orzechowe, proszek do pieczenia i sodę. Pod koniec mieszania składników dodajemy orzechy i pianę z białek. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30 min.

Muffiny bananowe z masłem orzechowym

Po ostygnięciu podajemy z cukrem pudrem lub sosem waniliowym (przepis na sos znajdziecie tu )

P.s. Jeśli wyprobujecie ten przepis, dajcie mi koniecznie o tym znać 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *