Bezmięsny pasztet z warzyw z rosołu

Pasztet z warzyw z rosołu

Ten przepis pojawił się tu na prośbę mojej czytelniczki, która jest wegetarianką i nie wie, jak jeszcze mogłaby wykorzystać warzywa z rosołu, który często gotuje, a już znudziły jej się, powszechnie znane sałatki i kotlety warzywne. Ucieszyło mnie, że zwróciła się z tym do mnie, bo mam świetny przepis na pasztet i to jest dobra okazja, by podzielić się nim również z Wami… 😁

Pasztet z warzyw z rosołu

Składniki:

  • Około dwóch szklanek przepuszczonych przez maszynkę do mielenia, gotowanych warzyw z rosołu ( ja użyłam dwóch małych marchewek, jednej pietruszki, po kawałku selera, pora i kapusty ( tak! ja gotuję rosół na kapuście)
  • 1 woreczek (100g) kaszy pęczak
  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki suszonych grzybów, można zastąpić pieczarkami
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra według uznania
Pasztet z warzyw z rosołu

Zaczynamy od ugotowania kaszy pęczak i sparzenia suszonych grzybów lub podsmażenia pieczarek jeśli je wybierzemy. Warzywa, pęczak, ciecierzycę i grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa ( można też użyć blendera). Jeśli lubicie pasztet o gładkiej konsystencji, możecie wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę kilka razy.

Pasztet z warzyw z rosołu

Na patelni podsmażamy na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę, dodajemy ją do zmielonych warzyw, wyciskamy przez praskę czosnek, dodajemy mąkę ziemniaczaną i bułkę tartą, całość przyprawiamy solą pieprzem, papryką słodką i ostrą. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Pasztet z warzyw z rosołu

Bierzemy foremkę do pieczenia tzw. korytko, smarujemy tłuszczem i wysypujemy od środka bułką tartą. Do foremki przekładamy masę warzywną, mocno dociskamy do dna, aby pozbyć się powietrza.

Pasztet z warzyw z rosołu

Pasztet wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy od 60 do 70 min, sprawdzamy wykałaczką do szaszłyków, czy pasztet jest już gotowy.

Pasztet z warzyw z rosołu

Po upieczeniu pasztet możemy jeść na ciepło lub podawać po ostygnięciu, polecam z sosem tatarskim. Na sos też mam świetny przepis, ale nim podzielę się innym razem 😉.

Pasztet z warzyw z rosołu

Zapraszam do pieczenia, życzę smacznego i jak zawsze czekam na Wasze opinie 😁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *