Domowe mleka roślinne : migdałowe, owsiane i z nerkowców

domowe mleka roślinne

Dziś chcę się z Wami podzielić trzema sprawdzonymi przeze mnie przepisami na mleka roślinne, które nie zawierają laktozy i mogą stanowić zamiennik mleka krowiego. Smaczne i zdrowe, świetne do kawy (dobrze pienią się w ekspresie, sprawdziłam). A co najważniejsze, można je samemu w bardzo prosty sposób przygotować w domu.

domowe mleka roślinne

Składniki na 1L mleka migdałowego :

  • 3 szklanki wody do namoczenia migdałów
  • 4 szklanki wody na mleko
  • 2 szklanki migdałów
  • szczypta soli
  • płaska łyżka miodu (można pominąć)

Migdały wsypujemy do naczynia, zalewamy wodą i odstawiamy na ok 8 godz., najlepiej na całą noc. Namoczone migdały, odcedzamy, obieramy z łupin, przekładamy do naczynia, zalewamy czystą wodą, dodajemy miód, szczyptę soli i całość porządnie blendujemy. Następnie przecedzamy płyn przez czystą ściereczkę lub gazę. Uzyskane mleko przelewamy do butelki lub słoika i zamknięte możemy przechowywać do czterech dni w lodówce. Resztki migdałów , które zostały po odcedzeniu mleka, możemy wykorzystać do przygotowania pesto.

domowe mleka roślinne

Składniki na 1L mleka owsianego:

  • 4 szklanki wody
  • 2,5 szklanki płatków owsianych zwykłych
  • szczypta soli
  • płaska łyżka miodu (można pominąć)

Mleko owsiane przygotujemy dużo szybciej niż migdałowe, bo płatków nie musimy wcześniej namaczać. Do naczynia wsypujemy płatki, zalewamy wodą, dodajemy miód, sól i całość porządnie blendujemy. Następnie przecedzamy płyn przez czystą ściereczkę lub gazę. Uzyskane mleko przelewamy do butelki lub słoika i zamknięte możemy przechowywać do czterech dni w lodówce. Resztki płatków, które zostały po odcedzeniu mleka, możemy wykorzystać do przygotowania owsianki np. na śniadanie.

domowe mleka roślinne

Składniki na 1L mleka z nerkowców:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • szczypta soli
  • płaska łyżka miodu (można pominąć)

Orzechy nerkowca można ale nie trzeba wcześniej namaczać, wsypujemy do naczynia, zalewamy wodą, dodajemy miód, sól i całość porządnie blendujemy. Następnie przecedzamy płyn przez czystą ściereczkę lub gazę. Uzyskane mleko przelewamy do butelki lub słoika i zamknięte możemy przechowywać do czterech dni w lodówce. Resztki orzechów, które zostały po odcedzeniu mleka, możemy wykorzystać do przygotowania pesto.

domowe mleka roślinne

P.s. Jeśli wypróbujecie te przepisy, koniecznie dajcie znać czy mleka Wam smakowały 😁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *