Bułki domowe

bułki domowe

Jeśli chodzi o domowe pieczywo, to jest to mój absolutny debiut. Nigdy nie czułam jakiejś specjalnej potrzeby brania się za domowe wypieki (szczerze za tym nie przepadam), ale sytuacja jaka panuje aktualnie na Świecie, skutecznie zmotywowała mnie do działania i… Powiem Wam, że jak na pierwsze w życiu bułki, to wyszły mi całkiem spoko… Odważnych zapraszam do wypróbowania przepisu 😉

bułki domowe

Składniki na 12 bułek

  • 0.5 kg mąki tortowej
  • 125 g masła (tj. pół kostki)
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • łyżeczka cukru
  • solidna szczypta soli
  • słonecznik, sezam lub inne ziarna do posypania ( można pominąć)

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 40° i rozpuszczenia masła w małym rondelku. Następnie przygotowujemy rozczyn. Do miski wrzucamy drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mleka i łyżkę mąki. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy do niego mąkę, jajko, mleko, solidną szczyptę soli i wyrabiamy na jednolitą masę… Pod koniec wyrabiania dodajemy do ciasta rozpuszczone wcześniej masło i wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączoną. Tak wyrobione ciasto wstawiamy do nagrzanego do 40° piekarnika do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. (piekarnik w tym czasie zostawiamy uchylony).

bułki domowe
bułki domowe

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy i dzielimy na równe porcje (około 12) i formujemy z nich bułki, które posypujemy ulubionymi pestkami lub ziarnami np. dyni, sezamu czy słonecznika.

bułki domowe
bułki domowe

Następnie układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy jeszcze na 15 min do nagrzanego do 40° piekarnika, aż wyrosną. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180° i pieczemy bułki jeszcze przez około 25 min. Gotowe, życzę smacznego! 😁

bułki domowe


P.S. Dajcie znać jak wypróbujecie przepis  😊

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *