Calzone

calzone

Tym razem przygotowałam przepis na calzone. Czyli włoską potrawę przypominającą kształtem pieroga, przygotowaną na bazie ciasta do pizzy, wypełnioną dowolnym farszem. W przygotowanym przeze mnie daniu wykorzystałam sprawdzony przepis na ciasto od mojej przyjaciółki i zrobiłam do tego farsz inspirowany kuchnią meksykańską i powiem Wam, że bardzo mi odpowiada to połączenie… A jeśli zaufać moim dzieciom to, to zestawienie jest wręcz mistrzowskie 😉

calzone

Mam nadzieję, że Was zachęciłam? Jeśli tak, to przygotujcie sobie blaszkę do pieczenia ( ja używam takiej do pizzy) i następujące produkty:

Składniki na ciasto ( na 4 do 6 porcji)

  • 0,5 kg mąki do pizzy typu 00
  • 50g drożdży
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 szklanki dobrej oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • 0,5 cukini
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 świeże papryki
  • 8 dużych pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka
  • puszka kukurydzy (mi jej zabrakło, ale polecam dodać)
  • 1,5 szklanki startego sera Gouda
  • 0,5 puszki sosu do pizzy Dawtona
  • sól, świeżo mielony pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka, chili

Składniki na sos czosnkowy

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 190° i przygotowania rozczynu na ciasto. Do małej miseczki wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, cukier i sól. Wszystkie składniki mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą, następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

W czasie gdy rozczyn będzie wyrastał, przygotowujemy farsz. Wszystkie składniki na farsz kroimy w kostkę i zaczynamy od smażenia na oliwie, piersi z kurczaka z cebulą i czosnkiem, po kolei dorzucając pozostałe składniki. Do podsmażonych warzyw wlewamy sos do pizzy. Całość przyprawiamy według uznania solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i chili. Smażymy do czasu, aż z farszu odparuje woda. Przesmażony farsz odstawiamy do wystygnięcia, po wystygnięciu dodajemy do niego starty ser.

calzone
calzone

Teraz zabieramy się za wyrabianie ciasta. Do większej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto razem z rozczynem, całość wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Ciasto po wyrobieniu powinno być bardzo plastyczne, ale nie powinno przyklejać się do rąk. Przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na cztery duże porcje lub sześć mniejszych. Każdą porcję rozwałkowujemy na okrągłe placki o grubości około 0,5 cm. Przygotowane placki wypełniamy farszem i lepimy coś na kształt pierogów. Calzone pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 20 min.

calzone
calzone
calzone
calzone

calzone

W tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie sosu czosnkowego. Jogurt majonez i ketchup wlewamy do niewielkiej miseczki, dodajemy posiekaną bazylią, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku.

Calzone

Po upieczeniu calzone podajemy na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego, lub każdego innego według upodobań.

calzone

Smacznego!

P.s. Oczywiście nie zapomnijcie dać znać, jeśli wypróbujecie ten przepis 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *