Tagliatelle z domowym pesto z rukoli

pesto z rukoli

To kolejne danie z serii tych banalnie prostych i smacznych. Idealnie nadające się na szybki obiad bądź kolację. Przygotowanie go zajmie Wam tyle czasu, co ugotowanie makaronu. Samo pesto z charakterystyczną orzechową nutą, możecie także wykorzystać do innych dań, np jako nadzienie do mięsnej rolady, dodatek do sosów, a w połączeniu z białym serem typu włoskiego otrzymacie przepyszną pastę na kanapki.

pesto z rukoli

Przygotujcie makaron i następujące składniki do pesto:

  • 1 opakowanie rukoli
  • 0,5 szklanki dobrej oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka obranych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki startego parmezanu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Zaczynamy od wstawienia wody na makaron, wszystko jedno jakiego użyjecie. Ja do pesto najbardziej lubię tagliatelle szpinakową, która dodatkowo podkreśla zielony kolor całego dania. Makaron gotujemy al dente, według wskazówek na opakowaniu. Pamiętajcie, że nie ma nic gorszego od rozgotowanego makaronu 😉

Następnie wszystkie przygotowane składniki do pesto, umieszczamy w blenderze kielichowym lub w szklanym dzbanku, jeśli używacie blendera ręcznego. Całość miksujemy do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę. Gdyby w trakcie miksowania masa okazała się zbyt gęsta, można jeszcze dolać oliwy.

pesto z rukoli
pesto z rukoli

Tak przygotowane pesto łączymy ze świeżo ugotowany makaronem i w zasadzie danie mamy już gotowe. Możemy jednak urozmaicić je o dodatki takie jak chipsy z boczku, smażone krewetki lub pierś z kurczaka…

pesto z rukoli

Smacznego!

P.s. Nie zapomnijcie podzielić się opinią na temat tego dania 😁

2 odpowiedzi do “Tagliatelle z domowym pesto z rukoli”

  1. Już wiem, co będzie na piątkową kolację!
    Dziękuję za inspirację – przepis i super zdjęcia bardzo zachęcają😃

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *