Muffiny czekoladowe z malinami polane sosem waniliowym

mufinki, maliny, food, delicious

Pieczenie chyba jest moją najsłabszą stroną, więc jak pojawia się tu przepis na wypieki, to musi być z serii tych najprostszych… Najprostszych wcale nie oznacza nudnych, bo nudy w kuchni bym nie zniosła. Tak metodą prób i błędów, eksperymentując z łączeniem smaków, faktur i konsystencji. Udało mi nie stworzyć szybki i łatwy przepis na muffiny z malinami. A podanie ich z niebiańskim sosem waniliowym, przenosi je w zupełnie inny wymiar 👌😁

mufinki, maliny, food, delicious

Czas przygotowania deseru nie zajmie więcej niż 25 min za co pokochałam go najbardziej 😁

Składniki na ciasto :

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 solidne łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • szklanka mrożonych malin

Składniki na sos :

  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • laska wanilii
mufinki, maliny, food, delicious

Przygotuj foremki do muffin i nagrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 190 stopni

Zaczynamy od umieszczenia wszystkich składników ( poza malinami) w misce i miksujemy do ich połączenia, następnie wsypujemy do masy mrożone maliny i delikatnie mieszamy łyżką. Uzyskaną masę z owocami przekładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min (polecam obserwować, mniejsze porcje wypiekają się szybciej).

mufinki, maliny, food, delicious
mufinki, maliny, food, delicious
mufinki, maliny, food, delicious

Teraz zabieramy się za sos. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i nożem wyciągamy ziarenka. Do garnka wlewamy mleko ze śmietanką i wanilią ( można użyć ekstraktu waniliowego) i na wolnym ogniu podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. W niewielkiej miseczce ucieramy żółtka z cukrem. Do utartych żółtek delikatnym strumieniem wlewamy gorące mleko ze śmietanką, ciągle przy tym miksując. następnie całość przelewamy znowu do garnka i na wolnym ogniu podgrzewamy energicznie mieszając do czasu, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Sos możemy podawać na ciepło lup po wystudzeniu. Możemy też przechowywać go w słoiku do 4 dni w lodówce.

Mffiny po upieczeniu i wystudzeniu podajemy ze świeżymi owocami (można pominąć) i sosem waniliowym 👌😁 Smacznego!

mufinki, maliny, food, delicious
mufinki, maliny, food, delicious

Koniecznie dajcie znać co sądzicie o tym deserze? 😉

2 odpowiedzi do “Muffiny czekoladowe z malinami polane sosem waniliowym”

  1. nie piekłam jeszcze, ale biorąc pod uwagę, że jest tam kakao i maliny to w ciemno kupuję 😍☺️😋

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *