Leniwe czy pierogi z malinami?

kluski, leniwe, food, delicious

Leniwe trochę nudne. A na pierogi, nie to że jesteśmy leniwi, ale zwyczajnie na co dzień czasu nam brak… A że potrzeba matką wynalazku, z tym hasłem idę przez życie. Ogarnęłam leniwe z takim sosem, że pierogi przy tym wysiadają.

Składniki na cztery porcje :

  • dwie kostki twarogu półtłustego
  • jedno jajko
  • pół szklanki mąki
  • łyżka miodu (można pominąć)
  • szczypta soli
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • masło i bułka tarta do polania

Składniki na sos :

  • szklanka mrożonych malin
  • trzy łyżki miodu
  • kilka kropli olejku waniliowego

Zaczynam od wstawienia wody, można ją delikatnie osolić. Do miski wrzucam twaróg, jajko, mąkę, miód i szczyptę soli. Całość wyrabiam, do czasu połączenia wszystkich składników. Z masy formuję wałek grubości około 3 cm i odcinam z niego kluseczki.

kluski, leniwe, food, delicious

I tak przygotowane kluski wrzucam do wrzątku porcjami i gotuję od dwóch do 3 min, aż wypłyną na powierzchnię. Na patelni podsmażamy bułkę na maśle, aż bułka się zarumieni. Do rondelka lub na małą patelnię wrzucam mrożone maliny, miód i kilka kropli olejku waniliowego.

kluski, leniwe, food, delicious

Smażymy całość, aż maliny się rozpadną, wypuszczą sok, sos się zredukuje, a miód skarmelizuje. Trwa to dosłownie parę minut. A ugotowane kluski wykładamy na talerz, polewamy masłem z bułką tartą i gorącym sosem z malin. Smacznego!

kluski, leniwe, food, delicious
kluski, leniwe, food, delicious
kluski, leniwe, food, delicious
kluski, leniwe, food, delicious

P.s. Dajcie znać jak wypróbujecie 😁

9 odpowiedzi do “Leniwe czy pierogi z malinami?”

  1. Wygląda niesamowicie!!!
    Je się oczami😁 Bravo za zdjęcia, cudownie.Jestes mega inspiracją i bardzo się cieszę że będę tu mogła zaglądać😋

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *