
Leniwe trochę nudne. A na pierogi, nie to że jesteśmy leniwi, ale zwyczajnie na co dzień czasu nam brak… A że potrzeba matką wynalazku, z tym hasłem idę przez życie. Ogarnęłam leniwe z takim sosem, że pierogi przy tym wysiadają.
Składniki na cztery porcje :
- dwie kostki twarogu półtłustego
- jedno jajko
- pół szklanki mąki
- łyżka miodu (można pominąć)
- szczypta soli
- kilka kropli olejku waniliowego
- masło i bułka tarta do polania
Składniki na sos :
- szklanka mrożonych malin
- trzy łyżki miodu
- kilka kropli olejku waniliowego
Zaczynam od wstawienia wody, można ją delikatnie osolić. Do miski wrzucam twaróg, jajko, mąkę, miód i szczyptę soli. Całość wyrabiam, do czasu połączenia wszystkich składników. Z masy formuję wałek grubości około 3 cm i odcinam z niego kluseczki.

I tak przygotowane kluski wrzucam do wrzątku porcjami i gotuję od dwóch do 3 min, aż wypłyną na powierzchnię. Na patelni podsmażamy bułkę na maśle, aż bułka się zarumieni. Do rondelka lub na małą patelnię wrzucam mrożone maliny, miód i kilka kropli olejku waniliowego.

Smażymy całość, aż maliny się rozpadną, wypuszczą sok, sos się zredukuje, a miód skarmelizuje. Trwa to dosłownie parę minut. A ugotowane kluski wykładamy na talerz, polewamy masłem z bułką tartą i gorącym sosem z malin. Smacznego!




P.s. Dajcie znać jak wypróbujecie 😁
Wygląda smacznie!
Dziękuję 😁
Wygląda niesamowicie!!!
Je się oczami😁 Bravo za zdjęcia, cudownie.Jestes mega inspiracją i bardzo się cieszę że będę tu mogła zaglądać😋
Bardzo dziękuję za tyle miłych słów 😍
Leniwe wymiatają❤👍 Zapowiada się piękny i smaczny blog Tatianko! Brawo Ty❤👍
Dziękuję Basiu 😍
Tatiana prześliczne wykonanie,stronka jeszcze piękniejsza…powodzenia
Bardzo dziękuję 😁
Dzisiaj zrobiłam te pierogi w wersji z jeżynami leśnymi- też pyszne. Domownicy zajadali się nimi.